Statsbudsjettet 2022: Ingen økning i reisefraværsgodtgjørelsen
Den avtroppende regjeringens manglende oppfølging av reisefraværsgodtgjørelsen bekymrer ifølge Advokatforeningen.
I 2019 fikk Justisdepartementet konsulentfirmaet Vista Analyse til å evaluere kuttet i reisefraværsgodtgjørelsen. Analysen var tydelig på at reduksjonen i reisefraværsgodtgjørelsen hadde negative konsekvenser. Justisdepartementet fulgte ikke opp dette i budsjettet for 2021. Derfor hadde Advokatforeningen store forventninger til budsjettet for 2022.
- På bakgrunn av rapporten hadde vi forventninger til at reisefraværsgodtgjørelsen ville bli gjeninnført i statsbudsjettet for 2022. Med så tydelige konklusjoner er det besynderlig at den avtroppende regjeringen fortsatt ikke tar ansvar og gjeninnfører reisegodtgjørelsen. Vi får håpe at den nye regjeringen ordner opp i dette, slik partiene tidligere har signalisert i sine alternative budsjetter, sier Jon Wessel-Aas, leder i Advokatforeningen.
- Undersøkelser blant våre medlemmer viser at både sakkyndige og advokater ønsker å ta færre salæroppdrag med reisefravær etter endringen, og at mange allerede er i ferd med å vri porteføljen sin bort fra oppdrag med reising. Det har konsekvenser for rettssikkerheten i distriktene, fortsetter Wessel-Aas.
Her er de viktigste funnene fra Vista Analyse:
Det er en tendens til at særlig de med lengre erfaring og de med liten andel offentlig salæroppdrag har vridd porteføljen sin bort fra fri rettshjelpssaker etter endringen.
Siden mange advokater, særlig erfarne, ser ut til å være mer selektive med hvilke oppdrag de tar og har redusert reisevirksomheten, kan det ha betydning for tilgangen på erfarne advokater med riktig kompetanse lokalt.
Endringen har hatt vesentlige utilsiktede negative effekter, med store geografiske fordelingsvirkninger.
Advokatene reiser ikke mindre til tross for kuttet.
- At den avtroppende regjeringen ikke følger opp en så tydelig rapport i dette budsjettet bekymrer. Dette kommer til å svekke en allerede presset rettssikkerhetssituasjon i distriktene. Dette håper vi de nye regjeringspartiene kommer til å ta på alvor i Stortingets budsjettbehandling, avslutter Wessel-Aas.