Org. nr. 936575668
Adresse:
Universitetsgata 9
Postboks 362 Sentrum,
0102
Oslo
E-post: post@advokatforeningen.no
Angrerettloven trådte i kraft i 2014. Siden den gang har det skjedd en stor digital utvikling. Særlig under og etter koronapandemien har bruken av fjernkommunikasjonsmidler økt, noe som i større grad har aktualisert spørsmålet om loven får anvendelse på salg av advokattjenester til forbrukere.
Advokatforeningen har fått innspill fra Advokatfirmaet Legalis, samt bistand fra Advokatfirmaet Hjort til å utrede spørsmålet om og i hvilken grad angrerettloven får anvendelse på salg av advokattjenester til forbrukere.
Angrerettloven gjelder for salg av varer og tjenester til forbrukere. Den gjør ikke unntak for individuelt tilpassede tjenester, som advokattjenester. Der advokaten avtaler et oppdrag for en forbruker, og dette gjøres slik at oppdraget omfattes av angrerettloven, er advokaten forpliktet til å gi forbruker en rekke opplysninger forut for avtaleinngåelsen, herunder om angreretten.
Dersom disse opplysningene ikke er gitt, og forbruker ikke uttrykkelig har bedt advokaten om å begynne levering av tjenesten før angrefristens utløp, har forbruker rett til å utøve angrerett – også for allerede utførte tjenester.
Angrerettloven får anvendelse dersom det er tale om salg «utenom faste forretningslokaler» eller om «fjernsalg», jf. lovens § 1. Salg av advokattjenester utenom faste forretningslokaler er formodentlig mindre praktisk, slik at spørsmålet gjerne blir hva som skal til for at avtaler om advokattjenester regnes som «fjernsalg» i angrerettlovens forstand.
Der avtalen er inngått over telefon, video, e-post eller lignende fjernkommunikasjonsmiddel, kan det være tale om «fjernsalg». Det avgjørende vil her være om avtalen i tillegg er inngått som ledd i en «organisert ordning», jf. § 5 bokstav b. Terskelen for når vilkåret om organisert ordning er oppfylt, er ment å være lav. Digitale avtaleinngåelses- og oppdragsbekreftelsessystemer som noen advokatfirmaer har etablert, der forbruker gjennom en digital nettløsning registrerer seg og inngår avtalen med advokatfirmaet, vil kunne anses som en fjernsalgstjeneste.
Forbruker kan i slike tilfeller som hovedregel utøve angrerett innen 14 dager. Angrefristen utvides til 12 måneder dersom forbruker ikke er informert om angreretten, jf. §§ 20 og 21. Dersom forbruker kan utøve angrerett, er konsekvensen at forbruker som utgangspunkt ikke plikter å betale for de tjenester det er utøvd angrerett for.
Advokatvirksomheter som kan bli ansett for å drive fjernsalg bør passe på følgende: