Nyhet

Overleverte rapport om oppfølging av ny straffeprosesslov

Foto: Maria Øyvindsdatter Robertsen
Advokatforeningen er bekymret for at oppfølgingen av NOU 2016: 24 har vært fragmentert og ensidig, og at rettssikkerhetsfremmende tiltak utsettes.

Advokatforeningen har i dag overlevert rapporten "Et rettssikkerhetsproblem? Oppfølging av NOU 2016: 24 – Ny straffeprosesslov" til Justis- og beredskapsdepartementet. Bakgrunnen for rapporten er vår bekymring for at oppfølgingen av NOU 2016: 24 har vært fragmentert og ensidig. I stedet for å følge opp det helhetlige lovforslaget, har myndighetene i hovedsak valgt å gjennomføre de tiltakene som fremmer effektivitet, mens rettssikkerhetsfremmende tiltak utsettes til en eventuell ny lov. Dette har ført til en skjevhet som svekker borgernes rettssikkerhet i møte med staten.

Det er et klart behov for en ny straffeprosesslov som ivaretar de hensynene straffeprosessutvalget la til grunn i sitt mandat. En slik lov må være et pedagogisk og effektivt styringsverktøy, og sikre en reell balanse mellom effektivitet og rettssikkerhet. Det haster å rette opp i den ubalansen som har oppstått – det er ikke tilfredsstillende å vente med nødvendige rettssikkerhetstiltak til en ny lov eventuelt blir vedtatt.

Advokatforeningen vil særlig trekke frem viktigheten av å innføre straffeprosessutvalgets forslag til nytt kapittel 3 om mistenkte og forsvareren. Dette kapittelet foreslår:

●      Et eget kapittel om mistenktes prosessuelle rettigheter og rett til forsvarer.

●      Forenkling og tydeliggjøring av regelverket, med færre og klarere begreper, og en tydeliggjøring av forsvarerens rolle som mistenktes representant.

●      Bedre samsvar med de krav som følger av Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

●      En overgang fra begrepet «siktede» til «mistenkte» som fellesbetegnelse, noe som gir et styrket prosessuelt vern for alle som er under etterforskning.

●      Utvidet rett til forsvarer betalt av det offentlige, blant annet fra første avhør i alvorlige saker forutsatt at mistanken gjelder en sak som kan føre til ubetinget fengsel, samfunnsstraff eller ungdomsstraff.

Disse endringene vil styrke rettssikkerheten for mistenkte og bidra til en mer rettferdig straffeprosess. Advokatforeningen mener derfor at kapittel 3 bør gjennomføres snarest, uavhengig av fremdriften for en ny straffeprosesslov.

Lenke til rapporten (pdf)