Regjeringen vil begrense erstatning ved feil i forvaltningsvedtak

Regjeringen har lagt frem forslag til ny forvaltningslov, Prop. 79 L (2024–2025), som på flere områder er en nødvendig og god modernisering av regelverket. Samtidig foreslås det endringer som vil kunne svekke borgernes rettssikkerhet. Ett av de mest alvorlige forslagene er innskrenkning av retten til å få dekket kostnader ved feil i forvaltningsvedtak.
Bare rettshjelpssats – selv når du får medhold
Etter dagens regler har den som får medhold i klage på et forvaltningsvedtak, rett til å få dekket nødvendige kostnader. Regjeringen foreslår nå at denne retten bare skal gjelde dersom det kan påvises at forvaltningen har gjort en feil – og selv da skal dekningen begrenses til et tak tilsvarende den offentlige rettshjelpssatsen. Denne satsen ligger betydelig under markedspris for juridisk bistand.
– Dette innebærer at den som blir utsatt for et ugyldig vedtak, må ta store deler av regningen selv for å få rett. Det er urimelig, og det svekker hele systemets evne til å rette opp feil, sier Merete Smith, generalsekretær i Advokatforeningen.
Færre klager – færre feil rettes
Forslaget vil etter Advokatforeningens vurdering føre til at færre vil klage på vedtak, og at færre klager vil være tilstrekkelig godt opplyst til at feil oppdages og rettes av klageorganet.
– Feil i forvaltningsvedtak er ikke bare en privatsak. Det handler også om kontroll med offentlig maktutøvelse. Klageinstituttet er en viktig rettssikkerhetsgaranti, og et velfungerende kontrollsystem avhenger av at borgerne faktisk bruker det, sier Smith.
Kritisk til manglende styrking av rettssikkerhet ved sanksjoner
Advokatforeningen er også kritisk til at lovforslaget ikke inneholder noen styrking av rettssikkerheten ved ileggelse av administrative sanksjoner, som overtredelsesgebyr. Disse sanksjonene er i flere henseender å regne som straff etter Den europeiske menneskerettskonvensjonen, men behandles i dag uten de rettssikkerhetsgarantiene som gjelder i straffesaker.
– Når staten bruker virkemidler som i praksis er straff, må det følge med rettigheter som kontradiksjon, objektivitet og vern mot selvinkriminering. Her har vi et stort rettssikkerhetsunderskudd som må rettes opp i loven, sier Smith.
Advokatforeningen har spilt inn konkrete forslag til justiskomiteen og forventer at Stortinget tar nødvendige grep for å sikre at rettssikkerheten styrkes – ikke svekkes – i ny forvaltningslov.