Høring

Forslag til endringer i reglene om taushetsplikt i helsepersonelloven og pasientjournalloven mv.

Adressat
Helse- og omsorgsdepartementet
Skrevet av
IKT og personvern
Sendt 23. desember 2024

1    Innledning

Advokatforeningens tillitsvalgte advokater utfører et omfattende frivillig og ulønnet arbeid for å ivareta rettsstaten, rettssikkerheten og menneskerettighetene. En del av dette arbeidet består i å utarbeide høringsuttalelser. 

Advokatforeningens høringsarbeid er organisert i 28 lovutvalg, oppdelt etter særskilte rettsområder og rettslige interesseområder. Om lag hundre høringsuttalelser utarbeides av Advokatforeningens tillitsvalgte advokater hvert år.

Alle våre høringsuttalelser er forfattet av advokater med ekspertise innenfor det rettsområdet som lovforslaget gjelder. En ekspertise som ikke er hentet kun fra juridisk teori, men fra advokatenes praktiske erfaring med å bistå sine klienter – i den norske rettsstatens hverdag. Denne høringsuttalelsen er skrevet ut fra Advokatforeningens ønske om å bidra til gode lovgivningsprosesser, og gode lover. 

2    Sakens bakgrunn

Vi viser til Helse- og omsorgsdepartementets høringsnotat publisert 25. september 2024, med høringsfrist 6. januar 2025. 

Denne høringsuttalelsen er i hovedsak utarbeidet av Advokatforeningens lovutvalg for IKT og personvern. Lovutvalget består av Malin Tønseth (leder), Eirin Helen Hauvik, Christopher Sparre-Enger Clausen, Gry Hvidsten, Kari Gimmingsrud og Knut-Erik Jakhelln, som alle har lang erfaring og god kompetanse innenfor det aktuelle rettsområdet.   

3    Advokatforeningens merknader

Det er presisert i høringsnotatet at lovendringene medfører en svært begrenset utvidelse av adgangen til pasientopplysninger og i første rekker dreier seg om en klargjøring og opprydding av gjeldende regler samt tilrettelegging for økt digitalisering. Fra et personvernståsted fremstår det derfor som at de personvernmessige konsekvensene særlig vil bli påvirket av hvordan den videre digitaliseringen gjennomføres innenfor helsesektoren. Det vil være svært sentralt at personvernet bygges inn i de løsningene som utvikles og implementeres og at de dataansvarlige følger opp med tilstrekkelige revisjoner og informasjon mot pasientene mv. Advokatforeningen oppfatter at dette kunne vært understreket enda tydeligere i høringsnotatet, men antar og forutsetter at dette vil bli fulgt opp i det videre arbeidet. 
 
Det er videre et punkt Advokatforeningen har festet seg ved og der vi er usikre på hva departementet har ment. Dette knytter seg til det departementet (i høringsnotatet punkt 5) sier om styrkingen av pasientens egen rett og mulighet til å motsette seg deling av sin informasjon:

Departementet foreslår også at den enkelte pasient i større grad skal få bestemme når og til hvem helseopplysninger skal gjøres tilgjengelig. Dette er kompenserende tiltak av betydning for avveiningen. 
 
Det er uklart hvilken avveining det siktes til. Generelt er denne retten til pasienten litt dårlig belyst i høringsnotatet, herunder hvordan det skal sikres at pasienten tar en opplyst beslutning i det som, satt på spissen, kan være et valg mellom personvern og helsehjelp. Den konkrete uttalelsen i høringsnotatet kommer i forlengelsen av at departementet har vist til at fordi flere vil få teknisk tilgang og helseopplysninger vil bli lettere tilgjengelig, så vil risikoen for lovbrudd kunne øke. Det er ikke klart hva departementet mener, men sett i sammenheng kan den nevnte uttalelsen leses som at pasientens rett til å si nei til deling skal oppveie noe av risikoen for snoking, noe som i alle fall ved første øyekast fremstår som en noe underlig argumentasjon. Det antas imidlertid at departementet ikke mener at pasientene ved å si ja deling (dvs. ved å unnlate å motsette seg deling) har akseptert risikoen for snoking. Det må under enhver omstendighet være opp til datanansvarlig å sikre at personvernet fullt ut ivaretas i den tekniske løsningen og at risikoen for snoking reduseres til et minimum, herunder gjennom tilstrekkelige tilgangskontroll, logging, revisjoner mv.
 
Advokatforeningen ser det som svært viktig at personvernet blir hensyntatt og bygget inn som en del av den videre digitaliseringsprosessen, herunder at de ulike hensynene som gjør seg gjeldende for pasientene blir klargjort og håndtert på en betryggende måte både når det gjelder pasientenes rett til helse og personvern.

 

                                                Vennlig hilsen

 

Siri Teigum                                                                            Merete Smith
leder                                                                                      generalsekretær