Utredning av ferielovens system for opptjening av feriepenger
1 Innledning
Advokatforeningens tillitsvalgte advokater utfører et omfattende frivillig og ulønnet arbeid for å ivareta rettsstaten, rettssikkerheten og menneskerettighetene. En del av dette arbeidet består i å utarbeide høringsuttalelser.
Advokatforeningens høringsarbeid er organisert i 28 lovutvalg, oppdelt etter særskilte rettsområder og rettslige interesseområder. Om lag hundre høringsuttalelser utarbeides av Advokatforeningens tillitsvalgte advokater hvert år.
Alle våre høringsuttalelser er forfattet av advokater med ekspertise innenfor det rettsområdet som lovforslaget gjelder. En ekspertise som ikke er hentet kun fra juridisk teori, men fra advokatenes praktiske erfaring med å bistå sine klienter – i den norske rettsstatens hverdag. Denne høringsuttalelsen er skrevet ut fra Advokatforeningens ønske om å bidra til gode lovgivningsprosesser, og gode lover.
2 Sakens bakgrunn
Vi viser til høringen fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet, publisert den 20. juni 2024, med høringsfrist den 21. oktober 2024.
Høringen gjelder ferielovens system og opptjening av feriepenger.
Denne høringsuttalelsen er utarbeidet av Advokatforeningens lovutvalg for arbeidsrett. Lovutvalget består av Oddvar Lindbekk (leder), Christian Backe, Eirik Edvardsen, Nina Gundersen Sandnes og Tina Storsletten Nordstrøm, som alle har lang erfaring og god kompetanse innenfor det aktuelle rettsområdet.
Departementet ber om høringsinstansenes syn på Moums rapport «Utredning av ferielovens system for opptjening av feriepenger» - både synspunkter på rapporten og på de ulike modellene for mer samtidig opptjening av feriepenger og avvikling av ferie.
3 Advokatforeningens kommentarer
Rapporten er hovedsakelig en økonomifaglig rapport som diskuterer enkelte økonomiske sider ved en eventuell omlegging av ferielovens system. Rapporten legger tilsynelatende til grunn at Norges system med feriedager og opptjening av feriepenger må endres på grunn av EUs arbeidstidsdirektiv artikkel 7, hvor det fremgår at alle arbeidstakere skal ha fire ukers betalt ferie i året. Rapporten gir ingen rettslig vurdering av hvilke EU-rettslige krav et nytt feriesystem må tilfredsstille. Det foreligger således ingen juridisk, praktisk eller tariffmessig vurdering som grunnlag for de ulike modellene som drøftes. Det er derfor vanskelig fra et juridisk ståsted å konkret gå inn i de ulike modellene. Rapporten gir heller ingen komplett utredning av ulike løsninger. For eksempel er ikke muligheten for å gå bort fra feriepenger og kun operere med feriedager drøftet.
Advokatforeningen er av den oppfatning at dagens ferielovsystem med opptjening av feriepenger i året før ferien tas ut, er komplisert både rettslig og praktisk.
Advokatforeningen støtter forslag som sikrer arbeidstakere muligheten til å opptjene samtidighetsferie – mulighet til å ta ut betalt ferie i første ansettelsesår, slik at alle arbeidstakere har reell økonomisk mulighet til å ta ut ferie.
Advokatforeningen mener likevel at rapporten ikke gir et godt nok grunnlag for å ta stilling til om og i så fall hvilke deler av ferieloven som er i strid med EUs arbeidstidsdirektiv og således må eller bør endres. Det er derfor vanskelig å ta stilling til de ulike modellene som presenteres. Advokatforeningen mener at en endring av ferieloven bør bygge på et bredere kunnskapsgrunnlag som tar utgangspunkt i de rettslige rammene som vil legge føringene for det nye systemet. Det vil i den sammenheng være naturlig å innhente erfaring fra andre europeiske land som allerede gjør dette på en annen måte enn her. Det etterlyses på denne bakgrunn en faktisk og juridisk kartlegging. Advokatforeningen ber også departementet vurdere å nedsette et partssammensatt utvalg som utreder de ulike spørsmålene og utarbeider konkrete forslag.
Vennlig hilsen
Siri Teigum Merete Smith
leder generalsekretær