Høring

Forslag til lovfesting av tingrettene og deres faste rettssteder, endringer i reglene om avspilling av opptak i retten og endringer i ELSAM- forskriften og salærforskriften

Adressat
Justis- og beredskapsdepartementet
Skrevet av
Sivilprosess og voldgift
Strafferett og straffeprosess
Sendt 10. januar 2025

1 Innledning

Advokatforeningens tillitsvalgte advokater utfører et omfattende frivillig og ulønnet arbeid for å ivareta rettsstaten, rettssikkerheten og menneskerettighetene. En del av dette arbeidet består i å utarbeide høringsuttalelser. 

Advokatforeningens høringsarbeid er organisert i 28 lovutvalg, oppdelt etter særskilte rettsområder og rettslige interesseområder. Om lag hundre høringsuttalelser utarbeides av Advokatforeningens tillitsvalgte advokater hvert år.

Alle våre høringsuttalelser er forfattet av advokater med ekspertise innenfor det rettsområdet som lovforslaget gjelder. En ekspertise som ikke er hentet kun fra juridisk teori, men fra advokatenes praktiske erfaring med å bistå sine klienter – i den norske rettsstatens hverdag. Denne høringsuttalelsen er skrevet ut fra Advokatforeningens ønske om å bidra til gode lovgivningsprosesser, og gode lover.

2    Sakens bakgrunn

Vi viser til høringen til Justis- og beredskapsdepartementet av 21.oktober 2024 der det foreslås flere endringer om lovfesting av tingrettene og deres faste rettssteder, samt endringer i reglene om avspilling av opptak i retten og endringer i ELSAM-forskriften og salærforskriften

Denne høringsuttalelsen er i hovedsak utarbeidet av Advokatforeningens lovutvalg for strafferett og straffeprosess, samt lovutvalget for sivilprosess og voldgift. Lovutvalget for strafferett og straffeprosess består av Bernt Heiberg (leder), Anders Brosveet, Julie Conradi-Larsen, Christian B. Hjort, Ann Johnsen, Tonje Lilaas Larsen, Stian Mæland, Karl Nicolai Vogt Skjerdal, Simen Perminow Skjønsberg, Silje Elisabeth Stenvaag og Frode Sulland. Lovutvalget for sivilprosess og voldgift består av advokatene Bettina Banoun (leder), Mohsin Veysel Ramani, Ole Kristian Rigland, Carl Edvard Roberts, Atle Skaldebø-Rød og Mira Tengesdal Torstenbø.

3    Om lovfesting av tingrettene og deres rettskretser

Advokatforeningen er enig med departementet i at det er hensiktsmessig at tingrettene og deres rettskretser fastsettes i lovs form, slik at en endring av rettskretsene dermed vil kreve flertall i Stortinget. Advokatforeningen mener departementets lovforslag både er godt utformet og ivaretar sentrale demokratiske hensyn og støtter følgelig forslaget. 

4    Endring i forskrift om opptak i retten

Advokatforeningen har tidligere uttalt seg om opptak at forklaringer, muntlighetsprinsippet og overprøving av tingrettsavgjørelser. For sivile saker vises til vårt høringssvar til NOU 2020:11 Den tredje statsmakt – Domstolene i endring. For straffesaker vises til vårt høringssvar til NOU 2016:24 Ny straffeprosesslov.  

I Justis- og beredskapsdepartementets høringsbrev er det lagt opp til en øking av fleksibiliteten ved slik bruk ved at opptak «kan» helt eller delvis spilles av. Det er en oppmykning av «skal» som det nå står i FOR-2018-09-28-1471 Forskrift om opptak i retten. Advokatforeningen støtter en endring fra at opptak «skal» brukes, til at de «kan» brukes. For det første vil det kunne gi forberedende dommer den nødvendige fleksibiliteten til å vurdere både hensynet til muntlighet kontra prosesseffektivitet i den enkelte sak, herunder om bruken av opptakene faktisk vil medføre en tidsbesparelse. Saksforberedende dommer fremstår som den best egnede til å foreta en slik vurdering etter innspill fra partene. For det andre vil systemet da lett kunne tilpasses endringer i teknologien som gjør det mulig å for eksempel kunne transkribere forklaringen fra tingretten og heller bruke disse evt. med suppleringer i stedet for en fullstendig avspilling, der dette er forsvarlig. 

5    Forslagene om endring i ELSAM-forskriften

Advokatforeningen støtter forslaget om at også rettsoppnevnte sakkyndige og tolker skal innlevere salæroppgaver elektronisk via en portalløsning. Foreningen har gode erfaringer med Aktørportalen og mener at dersom tilsvarende digitale løsninger kan utarbeides for de øvrige yrkesgruppene vil dette kunne effektivisere saksbehandlingen.

Advokatforeningen er kritisk til forslaget om at det ved inngivelse av salærkrav skal være obligatorisk å vedlegge en spesifisert timesoversikt. I noen saker, herunder de sakene som avregnes med stykkpris, vil en slik timesoversikt være helt unødvendig for salærfastsettelsen og dermed kun medføre ytterligere administrasjon for den salærberettigede. I øvrige saker anser foreningen det som tilstrekkelig at den salærberettigede dokumenterer at kravet er innenfor det som er rimelig og nødvendig uten en plikt til å fremlegge spesifiserte timelister. 

Den salærfastsettende myndighets behov for å kontrollere tidsbruken ivaretas dermed ved at regelverket åpner for at det kan kreve at det fremlegges spesifisert timeliste, men at dette eventuelt skjer etter en konkret vurdering. Foreningen støtter dermed alternativ 2 i departementets høringsbrev. 


                                            Vennlig hilsen

 

Siri Teigum                                                                                 Merete Smith
leder                                                                                          generalsekretær