Faste utvalg og faggruppen
Faggruppe
Bistandsadvokatutvalget
Kristin Fagerheim Hammervik (leder), Erik Widerøe, Elisabeth Rød, Trude Wold (Christian Lundin), Lina Therese Remlo, Inger Marie Sunde, Anette Torgersen, Sverre Ulstrup.
Bistandsadvokatutvalget har i løpet av 2024 hatt 4 ordinære møter og 3 ekstraordinære møter.
Her er det vi i hovedsak har jobbet med i 2024:
- Diverse ifb. aksjon for bærekraftig rettshjelpsats:
- Dispensasjonsutvalg for Barnehus
- Aksjonsutvalget i advokatforeningen
- Ressursgrupper lokalt
- Møte politiet/BH/domstoler
- Utarbeidet retningslinjer for aksjonen
- Diverse kronikker/innlegg
- Diverse intervju
- Dialogmøte med Kontoret for voldsoffererstatning og Statens sivilrettsforvaltning om ulike problemstillinger som er relevante for bistandsadvokatene og de grupper vi representerer. I år særlig kom virkningene av endringene i Vol.
- Møte med Konfliktrådet vedr utarbeidelse av nye retningslinjer ifm gjenopprettendeprosess, oppfølging.
- Møte med Stine Sofies Stiftelse om advokaters adgang til å henvise barn, samarbeid m.m.
- Foredrag på fagdag ifm Ada Sofies 60-årsmarkering, tema barn og straffesaker.
- Deltatt i panelsamtale i Oslo i regi av Amnesty, tema samtykkelov
- Deltatt i panelsamtale i Oslo i regi av Juristforbundet, tema samtykkelov
- Deltatt på det årlige bistandsadvokatkurset og orientert om utvalgets arbeid
- Møte med RISK Stovner og Unni Wikan, tema æresmotivert vold.
- Studietur til Stockholm hvor utvalget møtte svensk påtalemyndighet, organisasjonen GAPF og advokat Leif Eriksson
- Deltakelse podkast: «rett i sofa»
- Deltakelse podkast: «Forsvarerpodden»
- Deltakelse paneldisk om OVA på representantskapsmøtet
- Bidratt med å skaffe intervjuobjekt til forskningsprosjekt i KRIPOS, tema: «Hvordan opplever fornærmede å være i politiavhør?»
- Deltatt i innspillsmøte hos Statens helsetilsyn ifm etablering av undersøkelsesordning for svært alvorlige hendelser som gjelder barn
- Innspill til NOU 2024-14 - lov og frihet om negativ sosial kontroll og æresvold
- Innspill til lov om undersøkelsesordning for drap og andre alvorlige saker om vold, overgrep og omsorgssvikt mot barn mv.
- Innspill til høring NOU 4 «voldtekt – et uløst samfunnsproblem»
- Innspill til høring om bruk av elektronisk kontroll og digitale kontrolltiltak i kriminalomsorgen
- Innspill til mandat for Salærutvalget
- Innspill til Felles retningslinjer for Statens barnehus
- Løpende henvendelser fra pressen som ber om BAUs syn på diverse.
Eiendomsmeglingsutvalget
Andreas S. Christensen (leder), Marte Reier, Chriss Bjorøy, Knut Hodneland og Øyvind Dahle.
Eiendomsmeglingsutvalget jobber for å styrke advokatens rolle som eiendomsmegler og være et forum for drøfting av faglige spørsmål knyttet til eiendomsmegling.
Eiendomsmeglingsutvalget har et særlig ansvar for å arrangere kurs for medlemmene innenfor fagområdet eiendomsmegling. I 2024 ble det arrangert tre kurs:
- Hvitvasking og eiendomsmegling, praktisk tilnærming
- Nyboligsalg og endringer i avhendingsloven
- Meglers plikter ved konsesjon og odelsspørsmål
Fra og med 1. januar 2025 er Eiendomsmeglingsutvalget et lovutvalg i Advokatforeningen.
Utvalget for advokatetikk
Medlemmer: Trond Stang (leder), Unni Fries, Hanne Gundersrud, Sonja E. Bernt Heimset, Ingrid Maria Holm, Yasue Lee, Marijana Lozic, Tonje Hovde Skjelbostad og Vebjørn Søndersrød. Sekretær: Madeleine Engh.
Utvalget for advokatetikk er Advokatforeningens høringsutvalg for endringer i Regler for god advokatskikk, og skal utarbeide og ajourføre foreningens kommentarutgave til reglene. Utvalget skal også ta stilling til advokatetiske spørsmål som blir forelagt utvalget av hovedstyret, og kan gi råd til enkeltmedlemmer i spørsmål vedrørende anvendelsen av Regler for god advokatskikk.
Utvalget for advokatetikk avholdt fem møter i 2024. I løpet av året hadde utvalget flere diskusjoner om advokatetikk og KI, og startet arbeidet med å utarbeide retningslinjer for bruk av KI. Et utkast til retningslinjer er foreløpig ikke ferdigstilt.
Utvalget var ellers i dialog med Sentralenheten for Barneverns- og helsenemnda angående spørsmål om interessekonflikt i de tilfeller nemnda oppnevner advokat for den private part. Det ble i dialogen særlig presisert at det er advokaten selv som har ansvar for å vurdere spørsmålet om interessekonflikt.
Sekretariatet fremla ellers et forslag til språkvask av ordlyden i Regler for god advokatskikk for utvalgets behandling. Forslaget ble senere fremlagt for hovedstyret, og deretter sendt på en bred høring. Hensikten med språkvasken var å videreføre gjeldende rett i en mer moderne språkform.
Utvalget har gjennom hele året hatt et fortsatt fokus på oppdatering av kommentarutgaven. Særlig siste del av året gikk med til å forberede oppdateringer i tråd med advokatloven, som trådte i kraft 1. januar 2025
Ekspertgruppen mot hvitvasking
Medlemmer: Kristine Frivold Rørholt (leder), Kjersti T. Trøbråten, Bjørn Dyrland, Jan L. Backer, Thomas Brandi, Carine Lindman-Johannesen, Hugo Munthe-Kaas, Susanne Munch Thore.
Ekspertgruppen mot hvitvasking jobber med å styrke Advokatforeningens arbeid for å øke advokaters bevissthet rundt — og etterlevelse — av hvitvaskingsregelverket.
I januar 2024 ble Antihvitvaskingsdagen arrangert for første gang, med over 150 deltakere. Dette er et faglig heldagsseminar om antihvitvasking som skal bidra til økt kunnskap og bevissthet om hvitvaskingsregelverket for advokatene. Høsten 2024 planla ekspertgruppen for et nytt seminar i januar 2025.
Medlemmer av ekspertgruppen har også vært involvert i dialogen Advokatforeningen har hatt med Tilsynsrådet for advokatvirksomhet, og i arbeidet med å lage en felles «dreiebok for tilsyn» og utarbeide halvårlige rapporter med tilbakemeldinger fra gjennomføring av tilsyn.
Ekspertgruppen utarbeidet Advokatforeningens høringssvar til forslag til endringer i hvitvaskingsloven – ileggelse av overtredelsesgebyr for advokatforetak.
I 2024 hadde gruppen fire møter. Temaene for møtene var blant annet implementering av EUs AML-pakke, Antihvitvaskingsdagen, tiltak for å forhindre misbruk av klientkonto, overtredelsesgebyr for advokatvirksomhet og ulike problemstillinger knyttet til hvitvaskingslovens anvendelsesområde for advokater.
Utvalg for internadvokater
Audun Moen (leder). Øvrige medlemmer: Johanne Felland, Marte Johanson Hanasand, Marit Olsdatter Hienn, Karoline Kreyberg, Anna Camilla Selman, Marius Sollund
Medlemmene i utvalget representerer advokater i private og offentlige virksomheter. Marte Johanson Hanasand ble gjenvalgt av Hovedstyret som medlem av internadvokatutvalget fra og med 1. januar 2025.
Utvalgets mandat er å arbeide for internadvokaters særskilte interesser og utfordringer, samt å ta initiativ til å belyse faglige temaer som er særlig relevante for denne gruppen medlemmer
I 2024 gjennomførte utvalget 4 møter og avholdt kurs med følgende tema: Advokatetikk for internadvokater – utvalgte etiske problemstillinger. Internadvokatutvalget igangsatte også arbeidet med oppdatering av Advokatforeningens anbefaling for internadvokater.
Utvalg for internasjonale advokater
Committee members, in alphabetical order:
- Blake, Emma Jane
- Krumbacher, Florian
- Nordling, Henrik
- Passalacqua, Anna Berna
- Simon, Zachary William (leader)
- Stock, Stuart Carl
The Committee’s work was quite limited last year and can be briefly summarized:
On 7 March, the Committee hosted a community event at the Association titled “Using your international qualification to practice in Norway”, which began as a presentation by Selina Ovat of Advokattilsynet of the governing regulatory framework for international lawyers’ practice in Norway and ended with a panel discussion/Q&A with international lawyers speaking on their unique experience working as international lawyers here in Norway. We had great turnout by both more established professionals in addition to a newer crowd, especially upper-level university students.
On 18 April, the Committee submitted its application for renewal of annual membership fee reduction to the Association.
On 13 June, the Committee held an informal summer gathering at Kulturhuset with a very nice turnout for an informal event, with many new faces.
The Committee made initial arrangements to hold an event in Stavanger in late November, to extend its outreach outside of Oslo, but it was eventually decided to be postponed (until hopefully 2025).
Mangfoldsutvalget
Heidi Jorkjend (leder), Thomas Knutsen, Kristian Foss Aalmo, Wensing Pytterud Li, Kristine Hasle, Mita Chanana Arnet, John Erik Aarsheim og Thea Susanne Skaug.
Advokatforeningens mangfoldsutvalg skal fremme likestilling og mangfold i advokatbransjen. Utvalgets fokus er å jobbe for mangfold i advokatbransjen, uavhengig av kjønn og bakgrunn. Dette fordi mangfold er viktig for at advokater skal kunne representere samfunnet bedre, og fordi ulike perspektiver er verdifullt i seg selv.
Mangfoldsutvalget har avholdt fire møter i løpet av 2022, samt en rekke møter i undergrupper i forbindelse med konkrete arrangementer og tiltak. Utvalgets arbeid har hovedsakelig bestått i å planlegge/avholde arrangement. I starten av året fokuserte imidlertid utvalget på diskusjon og vurdering av om det var mulig å skaffe datagrunnlag/faktum knyttet til andre diskrimineringsgrunner enn kjønn. Det ble gjennomført møter ansatte i foreningen med kompetanse på metode og statistikk, og sett hen til tidligere arbeid gjort av bl.a. Equality Check. Det ble imidlertid vurdert å ikke igangsette tiltak, da mulighetene for et godt resultat som kunne anvendes i praksis ble ansett for usikkert.
I 2024 deltok Kristine Hasle og John Erik Aarsheim på IBA-konferansen i Milano. Formålet med turen var å innhente kunnskap og inspirasjon om hvordan det jobbes med mangfold internasjonalt. Deltakerne delte sine erfaringer med utvalget, og utvalget valgte bla. å hente inn en av foredragsholderne på konferansen til et eget arrangement (avholdt i januar 2025).
Utvalget arrangerte sammen med Oslo krets en Pride-arrangement, der rundt 70 medlemmer samlet seg på et utested på Grønland for felles lunsj og oppvarming, før deltagelse i paraden. Det ble gjort et stort arbeid med å synliggjøre arrangementet, bl.a. ble alle større advokatfirmaer kontaktet direkte av utvalgets medlemmer.
Høsten 2024 arrangerte utvalget foredrag og panelsamtale med temaet: «Er jeg god nok til å være advokat?» Målgruppen var studenter, da advokatfirmaene melder om lite søkertilfang fra studenter med minoritetsbakgrunn. Arrangementet ble innledet av psykolog Othilia Vase, som snakket om prestasjonspress. Paneldeltakerne diskuterte fordommer, myter og realitet. Advokatene var enige om at advokatbransjen er en «flying start» på juristkarrieren og at det er et reelt økende fokus på at advokatbransjen skal passe flere.
Meklingsutvalget
Ola Øverseth Nisja (leder), Camilla Brandt, Ingrid Humerfelt Eckhoff, Tore Lerheim, Ronny Lund, Stig K Lunde, Øyvind Nyquist Steen og Jenny Møller Sandborg/Vegard Fløtre (sekretær).
Advokatforeningens meklingsutvalg er et fast utvalg i Advokatforeningen, som arbeider aktivt med å fremme og øke bruk av mekling som tvisteløsningsmetode, samt styrke meklingskompetansen og kvaliteten på mekling foretatt av advokater. I 2024 hadde meklingsutvalget tre møter, i tillegg til mye arbeid mellom møtene.
Reviderte retningslinjer for sertifiserte meklere ble i mai 2024 vedtatt av Advokatforeningens representantskap. De nye retningslinjene ble initiert av meklingsutvalget og er tilgjengelig på Advokatforeningen.no. Meklere sertifisert av Advokatforeningen må dokumentere at kravene til fornyet sertifisering foreligger hvert 5. år.
Meklingsutvalget har fulgt opp Meklingsakademiet som arrangeres av JUS. 2 av 3 som fikk fullført og bestått på Meklingsutvalget tilfredsstilte kravene til å bli sertifisert som mekler av Advokatforeningen iht. de nye retningslinjene. Videre har utvalget unntaksvis innvilget en søknad om sertifisering på annet grunnlag enn fullført og bestått Meklingsakademi.
Meklingsutvalget har også vært aktiv medarrangør på Meklingskonferansen i 2024, arrangert egne kurs om advokater i mekling samt gitt innspill til meklingskurs som ble avholdt under Advokatenes fagdager.
Meklingsutvalget har avholdt møte med Domstoladministrasjonen hvor hovedtema var oppnevning og bruk av eksterne meklere.
Utvalg for yngre advokater
Nestleder: Vetle Mitchell Jensen, Sør-Rogaland
Medlemmer (YA-kretsledere): Rolf Olsen, Østfold og Follo; Thomas Hoff Myhr, Trøndelag; Alexander Gonzalo Sele, Vestland; Mariell Norø, Troms; Maren Lumkjær Hoel, Buskerud; Hanne Linaker, Midt-Hålogaland; Tor Sverre Fuglestein, Vest-Agder; Åsmund Sørby Foshaug, Hedmark; Ishak Skjæraasen Khan, Romerike; Ivar Silset, Møre og Romsdal
Øvrige medlemmer: Lisa Eian, nestleder i Oslo; Mathias Baugerud, Oslo; Omar Tashakori, Oslo; Karoline Jacobsen, Østfold og Follo; Aud-Silje Wæhle, Trøndelag; Henrik Myklebust, Vestland; Wilde Elea Korntorp Tobiassen, Troms; Tuva Sørby, Buskerud; Julie Olsen, Midt-Hålogaland; Susanne Bø, Sør-Rogaland; Emma Myklebust Eggen, Vest-Agder; Sem Varhaug Søberg, Hedmark; Elin Grinde, Romerike; Sander Haavik Vegsund, Møre og Romsdal
Om utvalget
Utvalget for Yngre Advokater (forkortet YA-utvalget) er et av Advokatforeningens faste utvalg. Utvalget består av leder og nestleder fra hvert av de lokale YA-styrene, med tillegg av to ekstra medlemmer fra styret i Oslo. YA er for medlemmer under 40 år. Formålet til YA er å skape et felles miljø blant advokatfullmektiger og yngre advokater i kretsene, og ivareta deres interesser på tvers av bransje- og firmatilhørighet. Totalt 12 kretser har per desember 2024 egne YA-styrer: Buskerud, Hedmark, Midt-Hålogaland, Møre og Romsdal, Oslo, Romerike, Sør-Rogaland, Troms, Trøndelag, Vest-Agder, Vestland, Østfold og Follo.
Utvalget kommuniserer for øvrig også med hovedstyret gjennom sitt faste observatørmedlem, Liv Minde.
Aktivitet 2024
I 2024 gjennomførte utvalget to fysiske møter, i april og oktober. I løpet av 2024 har utvalgte ferdigstilt en handlingsplan for 2025 -2028 med tiltak for å gjøre Advokatforeningen mer relevant for eksisterende og fremtidige yngre medlemmer, samt sørge for at foreningen er en attraktiv interesse- og profesjonsorganisasjon for yngre advokater og advokatfullmektiger. Som vedlegg til handlingsplanen er det også utarbeidet en styreinstruks for å forenkle og effektivisere arbeidet i de lokale YA-styrene. Utvalget for yngre advokater har i løpet av 2024 avholdt kurs med følgende temaer: Survival guide for advokatfullmektiger (sammen med YA Oslo), og Utvalget for yngre advokater - Ny advokatlov.
Isolasjonsgruppen
Advokatforeningens isolasjonsgruppe har som formål å prøve lovligheten av isolasjon for domstolene.
Isolasjonsgruppen har i løpet av 2024 vurdert sak om lovligheten av utstrakt bruk av isolasjon for å forhindre at innsatte skader seg selv, og forholdet til psykisk helse i fengsel. Klienten fikk imidlertid advokatbistand i samme sak, og den ble dermed ikke tatt videre av isolasjonsgruppen.
Yngre forsvarere
Magnus Torfoss (leder), Andreas Seehusen Karlsbakk (nestleder), Jakob Ulmo, Jasmin Gheshlaghi, Vilde Havrevold, Maren Larsen Borgan, Rikke de Vibe.
Styret i Yngre Forsvarere har i 2022 arrangert flere faglige seminarer, blant annet om overgangen fra forsvarer til dommerfullmektig, forsvarerarbeid og forberedelser til hovedforhandling - herunder bistand under avhør, utvalgte emner innen temaet menneskerettigheter i straffesaker og forsvarerens arbeid under hovedforhandling. I tillegg har styret arrangert en rekke sosiale sammenkomster, som fredagspils, sosiale samlinger etter seminarer, sommertreff og vorspiel på Forsvarergruppens høstseminar.
Utvalget har vist seg som betydningsfullt for sosialt felleskap mellom nye og gamle forsvarere og fullmektiger, og får høy oppslutning på både sosiale og faglige arrangementer.
Styret har i tillegg oppdatert Fullmektighåndboken og engasjert seg i arbeidet for å effektivisere bevillingsordningen. Ved utløp av 2022 har det blitt gjennomført møter med Tilsynsrådet som er positive til endringene.
Forsvarergruppen
Marius O. Dietrichson (leder), Cecilie Nakstad (nestleder), Marit Lomundal Sæther, Espen Wangberg, Petter Sogstad Grannes, Jon Anders Hasle, Annichen Rye-Holmboe, Kim Brügger Villanger
Som en reaksjon på at det i statsbudsjettet for 2022 ble foreslått null økning i den fra før underregulerte rettshjelpsatsen ble det under Forsvarergruppens høstseminar på Sundvolden oktober 2021 vedtatt aksjon for bærekraftig rettshjelp som gikk ut på at forsvarere ikke tok straffesaker som er berammet for Høyesterett. Advokatforeningen sluttet seg til aksjonen.
Aksjonen varte fra november 2021 til juni 2022 og endte etter forhandlinger med opprettelse av et nytt, uavhengig salærråd som hvert år skal komme med en anbefaling til departementet om nivået på rettshjelpssatsen, reisefraværgodtgjørelsen og stykkprissatsene. I tillegg forpliktet staten seg til å øke rettshjelpssatsen.
I tillegg til dette har Forsvarergruppen engasjert seg i en rekke saker, blant annet:
- Mindreårige i arrest
- Mindreåriges rett til forsvarer under ethvert trinn av saken
- Forholdene i arresten i Oslo tinghus
- Kriminalomsorgens undersøkelsespraksis for mobiler tilhørende innsatte som soner i lavsikkerhetsfengsel
- Manglende hjemmel for isolasjonsfradrag for domfelte
- Forslag til endring i salærinstruksen § 11
- Forholdet mellom bøtesatser og den subsidiære fengselsstraffen
- Retningslinjer for behandling av store straffesaker
- Rettens oversendelse av begjæring om forsvareroppnevnelse til politiet
- Bruk av forvaringsstraff overfor mindreårige
Sammen med lovutvalget for strafferett og straffeprosess har Forsvarergruppen besvart en rekke høringer, og styret har vært representert i møter med viktige aktører innen justissektoren og andre myndighetsorganer.
Årsmøtet i Forsvarergruppen ble avholdt 23. oktober på Forsvarergruppens høstseminar. Forsvarergruppen har i 2022 avholdt syv ordinære styremøter.