Internadvokatutvalget
Internadvokat
Uavhengighet for internadvokater
Taushetsplikt - lokalisering av internadvokatene
Oppdragsbekreftelse for bedriftsadvokater
Angivelse av ansettelsesforholdet
Internadvokater er advokater som i det vesentlige utfører oppdrag for sin arbeidsgiver, jf. den nå opphevede domstolloven § 233 første ledd bokstav a. Dette omfatter både offentlig ansatte advokater og bedriftsadvokater. Etter overgangsregelen i advokatloven § 73 (13), gjelder den opphevede bestemmelsen frem til 1. januar 2028. Fra da vil advokatloven § 24 tre i kraft.
Internadvokaten må gjennom organiseringen av virksomheten og andre egnede tiltak sikres rom til å opptre uavhengig: Vedkommende må kunne gi råd til virksomheten uten å frykte for hvilke følger dette vil få for ham.
Advokatforeningens hovedstyre har vedtatt en anbefaling for internadvokater. Anbefalingen er ment som et praktisk hjelpemiddel på overordnet nivå, og er i seg selv ikke bindende for advokatene. Det er Regler for god advokatskikk som angir det etiske rammeverket som internadvokater er underlagt. Anbefalingen er tilgjengelig på lenke nedenfor.
Uavhengighet for internadvokater
Det er et grunnleggende krav til advokater at de opptrer uavhengig slik at hans råd og handlinger ikke påvirkes av uvedkommende hensyn. Herunder er det avgjørende at advokaten har den tilstrekkelige frihet i forhold til klientens/arbeidsgivers ønsker.
For internadvokater representerer RGAs krav til uavhengighet en særlig beskyttelse mot arbeidsgiverens styringsrett innen advokatens profesjonsområde. Etter advokatloven § 28, som er i kraft, følger det dessuten uttrykkelig at en internadvokat bare kan instrueres av en overordnet advokat i spørsmål om den faglige utførelsen av arbeidet.
Advokatens særegne og uavhengige posisjon blant arbeidstakerne får også konsekvenser for hvordan denne bør opptre utad: For å underbygge egen posisjon som rådgiver og talsperson, bør internadvokaten være forsiktig med hvordan han/hun formulerer seg på vegne av klienten/arbeidsgiveren. Dersom man som advokat uttaler seg i retning av at "vi mener" det ene eller det andre, vil advokaten lett kunne bli oppfattet som å gi sin personlige tilslutning til klientens syn og anførsler.
I konsern eller virksomheter med flere internadvokater vil det generelt kunne styrke advokatenes uavhengige stilling dersom disse er samlet i én avdeling, fremfor å være spredt på ulike avdelinger/datterselskaper.
For å styrke internadvokatens uavhengighet fra andre avdelinger og sektorinteresser i større virksomheter/konserner kan det være hensiktsmessig å la internadvokaten(e) organisasjonsmessig være direkte underordnet virksomhetens ledelse, fremfor å tilhøre en underavdeling.
Taushetsplikt – lokalisering av internadvokatene
Utvalget for advokatetikk (frem til 20. januar 2023, etikkutvalget) har for organisasjonsadvokatenes vedkommende vurdert forholdet mellom bruk av kontorlandskap og overholdelse av taushetsplikten. Utvalget konkluderte i sin uttalelse av 8. desember 2006 med at plassering i åpent kontorlandskap ikke alltid vil stride mot taushetsplikten. Dette ble begrunnet med at det er oppdragsgiver «som har anordnet og således er innforstått med advokatens arbeidsforhold». I tillegg ble det lagt til grunn at de øvrige yrkesgruppene i lokalet også vil være ansatte i organisasjonen og dermed «i relasjon til kravene om taushet og fortrolighet, må identifiseres med oppdragsgiver». Uttalelsen gjaldt en organisasjonsadvokat men vil på disse punkter, være relevant også for internadvokater.
Egne lokaler/kontorer for internadvokaten vil for øvrig kunne bidra til å styrke advokatens uavhengighet.
Av hensyn til konfidensielle samtaler internadvokaten vil delta i, bør adgangskontroll til advokaten/avdelingens kontorer vurderes. Egne servere for juridisk avdeling, samt merking av e-postadressene med "advokat" i navnet kan også være blant tiltakene som kan hindre uautorisert innsyn i fortrolig korrespondanse.
Regnskapskrav
Regnskaps- og revisjonsplikten for advokater gjelder som utgangspunkt også for internadvokater. Dette endrer seg fra og med 1. januar 2028, når det trer i kraft et forbud mot at internadvokater kan oppbevare klientmidler.
I overgangsperioden må internadvokater som oppbevarer klientmidler, sende egenerklæring med revisoruttalelse til Advokattilsynet senest 30. april hvert år.
Advokat i fast ansettelse kan søke fritak fra plikten til å føre regnskap samt be seg fritatt plikten til å rapportere til Advokattilsynet. Se lenke under.
Oppdragsbekreftelse for bedriftsadvokater
Advokatforeningen pålegger i utgangspunktet sine medlemmer å utarbeide oppdragsbekreftelse når et oppdrag påtas. Dette har vært ansett unødvendig for bedriftsadvokater.
Det kan likevel vurderes om det kan være hensiktsmessig å opptre med oppdragsbekreftelser når advokaten påtar seg konkrete oppdrag. Spesielt vil dette kunne være hensiktsmessig i større konsern hvor bedriftsadvokaten yter bistand til flere ulike datterselskaper.
Det kan også være hensiktsmessig å benytte oppdragsbekreftelse for å klargjøre når advokaten opptrer som advokat og når han/hun opptrer i en annen rolle som ansatt medarbeider. For eksempel vil styreverv og verv som verneombud for de ansatte være et oppdrag som faller utenom alminnelig advokatvirksomhet.
Angivelse av ansettelsesforholdet
Internadvokater skal ikke utad gi inntrykk av at vedkommende utøver frittstående advokatvirksomhet, jf. domstolloven § 233 første ledd bokstav a. Selv om internadvokatene i alle tilfelle er underlagt krav om å opptre uavhengig av uvedkommende interesser, vil det være opplysende for alle parter å kjenne til at advokaten er ansatt i virksomheten de representerer.
En følge av denne bestemmelsen er at advokaten på standard brevark, i e-postsignaturer og annet kommunikasjonsmateriell bør tydeliggjøre sin tilknytning til virksomheten.
Her finner du skjema for