Forsvarergruppen
Referat fra styremøte i Forsvarergruppen 11.12.24
Møtedeltakere:
Mette Yvonne Larsen
Espen Wangberg
Petter Sogstad Grannes
Øyvind Sterri
Annichen Rye-Holmboe
Victoria Westrum
Martin Kaasgaard Nielsen
Berit Holm
Fraværende:
tHenriette Willix, Jon Anders Hasle, Kim Brügger Villanger, Bernt Heiberg
Referent:
Ida Solberg Thommessen
1. Referat fra styremøte 14. Oktober 2024
Ingen bemerkninger.
2. Orienteringssaker
a. Svar fra Riksadvokaten og KDI på Forsvarergruppens henvendelse om besøk fra Tilsynsråd og representanter fra offentlig myndighet til varetektsfengslede på brev- og besøksforbud.
Forsvarergruppen fikk et innspill fra et bekymret medlem om at det fantes tilfeller der varetektsfengslede med brev- og besøksforbud ikke fikk møte Tilsynsrådet til tross for at de ønsket det. Det er styrets erfaring at dette ikke bare gjelder Tilsynsrådet, men også representanter fra annen offentlig myndighet, for eksempel ansatte hos DPS eller ruskonsulenter e.l. Styret er av den oppfatning at denne praksisen er lovstridig. Det ble derfor sendt en henvendelse til Riksadvokaten og til KDI med anmodning om at praksisen opphører.
Styret har mottatt svar fra Riksadvokaten og fra KDI der det fremstår som om Riksadvokaten og KDI mener det er påtalemyndigheten som har kompetanse til å avgjøre om Tilsynsråd og representanter fra offentlig myndighet kan gjennomføre besøk hos varetektsfengslede med restriksjoner, og at det skal skje konkret i den enkelte sak.
Styret er uenig i den oppfatningen, og prioriterer denne saken høyt. Det ble allikevel vedtatt å avvente videre tiltak til det nye landsomfattende Tilsynsrådet starter sitt arbeid 1. januar 2025. Styret vil ta opp saken med dem, og utrede spørsmålet videre dersom det viser seg å være behov for det.
b. Referat fra møte i arbeidsgruppe ved fengslinger, internering og frihetsberøvelse
Styret finner oppfordringen om å ikke samtykke til kontorforretning i tilfeller der innsatte selvisolerer seg særlig relevant. Som forsvarer er det ikke alltid lett å vite om klienten selvisolerer seg, men styret oppfordrer medlemmer til å forhøre seg med klienten, eventuelt ansatte i fengslet, om klienten har et slikt problem.
Referatet for øvrig tas til etterretning.
c. Brev fra Riksadvokaten til påtalemyndigheten om rapportering av tapte forsvarerkopier med opplysning fra skjulte etterforskningsmetoder.
Forsvarergruppen har mottatt henvendelse fra Riksadvokaten til politidistriktene som anmoder til tiltak etter gjentatte brudd der advokaten ikke innleverer forsvarerkopier med opplysninger fra skjulte etterforskningsmetoder etter avsluttet sak.
Tiltakene som omtales i tilfeller der advokaten gjentatt ikke overholder kravene for oppbevaring og tilbakelevering av forsvarerkopiene, er rapportering av advokaten til Disiplinærnemda for advokatvirksomhet og en anmodning til påtalemyndigheten å vurdere om det kan være aktuelt å motsette seg fremtidig forsvareroppnevning eller kreve at materialet gjennomgår på politistasjonen.
Styret tar henvendelsen til etterretning, vil stramme inn på egne rutiner, og oppfordrer medlemmene til å gjøre det samme.
d. Menneskerettighetsutvalgets anmodning om intervensjon i ICJ-saken Sør-Afrika mot Israel.
Styret tar anmodningen til etterretning.
e. Politidirektoratet: Informasjon til arrestanter på ulike språk.
Forsvarergruppen har mottatt gjeldende informasjonsmateriell til arrestanter på en rekke ulike språk. Informasjonen er fordelt på over 18 år og under 18 år.
Styret tar oversendelsen til etterretning, og vil i denne anledning informere medlemmer om indeksen Prison Life Index der blant annet Norge er evaluert. Indeksen evaluerer oppfyllelse av menneskerettigheter og minimumsstandarder for innsatte på en rekke ulike parametere. Den kan med fordel tas i bruk av forsvarere, for eksempel i fengslingsmøter.
f. Oppsummering av arbeid med alternative visnings-pc
Styremedlem Petter Sogstad Grannes og flere representanter fra Advokatforeningen
har på invitasjon fra DA bidratt i arbeidet med å finne alternative løsninger til dagens ordning med visnings-pcer i landets rettsaler. Bakgrunnen er at DA har fått beskjed om at dagens ordning er en sikkerhetsrisiko og DA har vedtatt at de skal bort. Med visnings-pcer siktes for ordens skyld til selve datamaskinen som står under dommerbordet, det er ikke snakk om å fjerne skjermene i salene. Dato for utfasing var opprinnelig satt i månedsskiftet november/desember 2024, men flyttet ut til 6. januar.
Alternativene som har vært oppe har i praksis vært:
a. Domstolen/Dommer styrer hva som vises på skjermene, enten via egen maskin eller særskilt maskin
b.Aktørene kobler til egen pc på skjermene
Advokatforeningen sitt standpunkt har i korte trekk vært at domstolen har ansvar for rettsboken og at ansvaret som utgangspunkt må hvile på domstolen.
Påtale er ikke interessert i alternativ b). Det er ikke aktuelt for dem å bruke egen pc til dette (og da miste arbeidsverktøyet) og det er ikke mulig for dem å ha med to pcer. Påtale opplever at dette er enda en ny oppgave som kastes på påtalemyndigheten.
Dommerne ønsker ikke alternativ a) de opplever at dette blir nok en oppgave som legges på dommeren.
Grunnet sterk motstand fra påtale er situasjonen i dag at utfasingen er flyttet igjen, visnings-pcene består som en midlertidig løsning frem til 1. april 2026. Eneste endringen vil derfor være at der det tidligere har vært ønskelig at ting som ikke kan leveres via portalen ikke overleveres via minnepinne (videoer osv) er minnepinner bannlyst fra 6. januar 2025. Har du noe du ikke får oversendt i portalen må dette oversendes via https://files.domstol.no/, eventuelt vise det fra egen pc og sende over i ettertid.
g. Orientering fra Yngre Forsvarere
Yngre Forsvarere har siden sist arrangert et vellykket foredrag med konfliktrådet, der tema var endringene i reglene om ungdomsstraff og ungdomsoppfølging som trådte i kraft 1. september i år. Det var også en generell orientering om Konfliktrådets arbeid.
Før jul vil det arrangeres juleavslutning med medlemmene, og det er mange påmeldte. Yngre Forsvarere opplever, og er glade for, at det er mange nye ansikter på arrangementene deres og det er hyggelig å se at det også er mange fra mindre firmaer som deltar på både faglige og sosiale arrangementer.
3. Forsvarergruppens høstseminar
Styret ønsker å takke alle som deltok på Forsvarergruppens høstseminar for at de kom. Styret er fornøyde med årets seminar og er allerede i gang med å tenke på neste års program. Det var fint å se at også det digital deltakelse fungerte fint, det er et tilbud som vil bestå i de kommende år. Styret har mottatt positive tilbakemeldinger på seminaret og setter stor pris på det.
4. Oppfordring fra Forsvar Folkeretten
Forsvarergruppen har mottatt oppfordring til Advokatforeningen fra Forsvar Folkeretten, med konkrete tiltak i forbindelse med situasjonen i Midtøsten. Styret har stor forståelse for synspunktene til Forsvar Folkeretten, og mener det i oppfordringen er listet opp en rekke interessante forslag til tiltak. Styret mener allikevel at tiltakene faller innunder Advokatforeningen sentralt eller andre undergruppers ansvarsområde, for eksempel Menneskerettighetsutvalget, og merker seg i den anledning Menneskerettighetsutvalget sin anmodning om intervensjon i ICJ-saken Sør-Afrika mot Israel. Styret mener fortsatt at det er utenfor Forsvarergruppens mandat å tre inn i saken, og bemerker at Forsvarergruppen heller ikke tidligere har iverksatt tiltak knyttet til konflikter verden over. Styret støtter helhjertet Forsvar Folkerettens sitt arbeid, og oppfordrer alle engasjerte medlemmer av Forsvarergruppen om å melde seg inn i Forsvar Folkeretten og bidra til det viktige arbeidet de gjør.
5. Oppfordring fra Menneskerettighetsutvalget om å jobbe for Advokatforeningen i Norge får rett til å føre tilsyn med, og fritt besøke norske fengsler, tilsvarende ordningen i Frankrike og andre land.
Den franske advokatforeningen har fått til en rett for ledere av advokatforeninger til å føre tilsyn med og besøke fengsler fritt, og det arbeides med en tilsvarende rett for andre EU-land. En slik rett ville gjort det enklere for Advokatforeningen å adressere utfordringer i kriminalomsorgen. Styret synes forslaget er svært interessant, men vil avvente å se hvordan det nye Tilsynsrådet og advokatordningen i fengsel fungerer før det eventuelt jobbes for en tilsvarende rett i Norge.
6. Rettspolitisk prosjekt om barn i fengsel
Styret jobber nå med å innhente tillatelser, kartlegge hvilke fengsler barn soner, samt innhenting av statistikk. Styret er svært motiverte for prosjektet, og ser frem til å sette i gang i 2025.
7. Arbeidsgruppe mot klausulering
Forsvarergruppens representant i arbeidsgruppen mot klausulering blir Espen Wangberg.
8. Valg av mottaker til Forsvarergruppens strafferettstipend
Styret gratulerer Peder Hallin som mottaker av stipendet, og ser frem til å lese oppgaven hans når den tid kommer.
Neste styremøte settes til 16. januar 2025.