Referat fra styremøte i Forsvarergruppen 16. januar 2025

Forsvarergruppens styre avholdt styremøte 16. januar 2025 kl. 17:00 i Advokatforeningens lokaler. Agenda for møtet var utstedt på forhånd.

Møtedeltakere:

Mette Yvonne Larsen, Espen Wangberg, Øivind Sterri, Jon Anders Hasle, Henriette Willix, Annichen Rye-Holmboe, Kim Brügger Villanger, Petter Sogstad Grannes, Bernt Heiberg, Victoria Westrum, Berit Holm

Fraværende:

Ingen

Referent:

Ida Solberg 

  1. Referat fra styremøte 11. desember 2024

Ingen bemerkninger.

  1. Orienteringssaker

a.Spørreundersøkelse fra ECBA 

Styret har mottatt en henvendelse fra ECBA med ønske om at medlemmer som har erfaring med saker der INTERPOL er involvert svarer på en spørreundersøkelse. Spørreundersøkelsen er ment å danne grunnlaget for et «policypaper» for samhandling med INTERPOL som ECBA skal utvikle. Spørreundersøkelsen er sendt til medlemmer av Forsvarergruppen i forkant av ferdigstillelse av dette referatet.

 

b. Oppdatering fra Yngre Forsvarere 

I desember arrangerte Yngre Forsvarere en morsom og hyggelig juleavslutning for medlemmene. I begynnelsen av februar planlegges det for allmøte i Yngre Forsvarere, der nestleder og to styremedlemmer er på valg. På styremøte 22. januar vil det også spikres en plan for faglig og sosialt program utover våren.

 

  1. Forsvarergruppens høstseminar

Styret er i gang med planlegging av Forsvarergruppens høstseminar 2025. Medlemmer bes allerede nå om å holde av datoene 24-26. oktober 2025. Programmet er under utarbeidelse, og styret oppfordrer engasjerte medlemmer til å sende inn forslag til temaer de ønsker at får plass på seminaret.

  1. Medlemsmøte våren 2025

Styret opplevde fjorårets medlemsmøte som givende både faglig og sosialt, og ønsker derfor å gjenta suksessen. Dato for medlemsmøte blir 3. april 2025. Styret vil komme med mer informasjon så snart tema for medlemsmøte er fastsatt.

 

  1. Utredning om opptak i retten 

Styret har mottatt en utredning fra Domstolsadministrasjonen til Justisdepartementet av regelverk om opptak i retten. Rapporten er en del av Domstolsadministrasjonens prosjekt «Opptak i retten» fra 2023, som omhandler utrulling av en opptaksløsning i alle tingrettene. Advokatforeningen har tidligere vært kritisk til prøveprosjekt med opptak i retten fordi det bryter med muntlighetsprinsippet i straffeprosessen. Styret ser med bekymring på en utvikling som går i retning av at opptak kan bli brukt som hovedregel i ankebehandlingen for lagmannsretten. Styret tar utredningen til etterretning, og vil følge utviklingen nøye.

 

  1. Rettsmedisinsk kommisjon: anmodning om innspill til forslag til nytt standardmandat ved vurdering av tilregnelighet og fastsetting av straff under minstestraffen eller til en mildere straffart (saken var utsatt fra styremøte 11. desember 2024 i påvente av dom fra Høyesterett).

Styret sender innspill til Rettsmedisinsk kommisjon om at standardmandatet må utformes slik at det tar høyde for situasjonen og rettsforståelsen i HR-2024-2268-A knyttet til straffeprosessloven § 168 a om den sakkyndiges adgang til å innhente taushetsbelagte helseopplysninger for å kaste lys over siktedes tilregnelighet. Det er styrets oppfatning at standardmandatet ikke må skape risiko for at det reelle formålet med oppnevnelsen tilsløres for retten, partene og den sakkyndige selv; er det reelt sett vil om siktedes tilregnelighet eller er formålet å belyse grunnlaget for en farevurdering med tanke på tvungent psykisk helsevern, tvungen omsorg eller forvaring? Aktørene bør ha en bevissthet om denne problematikken allerede når psykiatrisk sakkyndige vurderes oppnevnt og ved utforming av mandatet deres. I tillegg bør det understrekes, enten i standardmandatet eller i en egen veileder til de sakkyndige om strpl. § 168 a, at den sakkyndige skal involvere aktørene før det besluttes innhenting av taushetsbelagte helseopplysninger uten siktedes samtykke. Det vil da være mulig både å forebygge brudd på strpl. § 168 a og at det, i forlengelsen av et slikt brudd, oppstår bevisforbudsproblematikk etter strpl. § 119.

 

  1. Advokatordning for innsatte utsettes

 

Styret opplever en tendens hos Justis- og beredskapsdepartementet at ordninger og tiltak som er ment å ivareta og bedre forholdene for forsvareres klientgruppe til stadighet nedprioriteres og utsettes. Advokatordningen for innsatte i norske fengsler utsettes, vi venter på andre deloppfølging av rettshjelpsutvalgets utredning og endring i forskrift som tilrettelegger for elektronisk kontroll med varetekt er fortsatt under behandling. Styret vil sende en henvendelse til Justis- og beredskapsdepartementet med anmodning om statusoppdatering på de prosessene som er nevnt over.

 

  1. Rettspolitisk prosjekt om barn i fengsel

Styret er i gang med å tilrettelegge for gjennomføringen av prosjektet om barn i fengsel. Det jobbes blant annet med å få tilgang til ukentlig statistikk om mindreårige som soner i fengsel og hvor de soner, utarbeide søknader om tillatelse til å intervjue innsatte barn, og spikre en prosjektbeskrivelse.

Neste styremøte i Forsvarergruppen er 25. februar.