Dersom klienten skal underlegges forsterkede kundetiltak overfor politisk eksponerte personer, krever hvitvaskingsloven § 18 at advokatfirmaet skal «gjennomføre tilstrekkelig tiltak for å fastslå formuens og midlenes opprinnelse». Slike undersøkelser kan innledes ved at klienten spørres om midlenes opprinnelse.
For kunder med lav og middels risiko skriver Finanstilsynet at opplysninger om midlenes opprinnelse kan angis generelt i et kunderegistreringsskjema e.l., se rundskriv 8/2019, på side 21. Forutsetningen er at advokaten har annen kunnskap som tilsier at en slik angivelse er tilstrekkelig, som for eksempel antatt lønnsinntekt, arbeidsgiver mv.
For kunder som har indikasjoner på høy risiko, må rapporteringspliktig innhente mer detaljert informasjon. Hvor inngående kontrollen bør være, beror på en risikoklassifisering av klienten. Opplysningene om hvor midlene kommer fra/er opptjent, sjekkes mot relevante kilder som ligningstall, regnskapsopplysninger mv.
I tillegg følger det av lovens § 24 om løpende oppfølgning av kundeforhold, at oppfølgingen blant annet skal omfatte overvåkning av at transaksjoner som utføres, er i samsvar med innhentet informasjon, herunder midlenes opprinnelse.