Regler for god advokatskikk med kommentarer


  1. Innledning

    1. Reglenes formål

      Reglenes formål1)

      Regler for god advokatskikk har som formål å sikre at advokatvirksomhet2) utføres etter etiske prinsipper som er grunnlag for advokatens virke i alle siviliserte rettssamfunn. Brudd på reglene er grunnlag for disiplinære følger for advokaten.

    2. Advokatens oppgave

      Advokatens oppgave1)

      En advokats oppgave er å fremme rett og hindre urett.2)

      Advokaten plikter innenfor lovens ramme og etter beste evne å ivareta3) sine klienters interesser. Det skal skje uten tanke på personlig fordel eller risiko, politisk oppfatning, etnisitet, religion eller utenforliggende hensyn.4)

      5)En advokat bør ikke identifisere seg med sin klient og har krav på ikke å bli identifisert6) med de standpunkter advokaten forfekter for sin klient og de interesser klienten har.

      Advokaten plikter både å være rådgiver og talsperson for sin klient.7)

      Advokaten avgjør selv om han eller hun vil påta seg et oppdrag.8)

    3. Advokatens opptreden

      Advokatens opptreden1)

      En advokat skal i sitt virke opptre saklig og korrekt.2)3) Advokaten må unngå en opptreden som er egnet til å skade profesjonens og yrkets anseelse.4)

    4. Advokatens forhold til menneskerettighetene

      Advokatens forhold til menneskerettighetene1)

      En advokat skal ikke gi råd2) som advokaten forstår eller må forstå3) vil innebære krenkelse av noens menneskerettigheter4) eller en betydelig risiko for dette.5) Med menneskerettigheter menes det samme som i FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter.6)

  2. Alminnelige prinsipper

    1. Uavhengighet

      Uavhengighet1)

      1. Forpliktelser

        1)For å leve opp til forpliktelsene som en advokat påtar seg, er det nødvendig at advokaten er uavhengig2) slik at hans eller hennes råd og handlinger ikke påvirkes av uvedkommende hensyn.3) Særlig er det påkrevet at advokaten ikke lar seg påvirke av egne personlige interesser4) eller press utenfra.5) Advokaten må unngå at egen uavhengighet svekkes, og må ikke gå på akkord med sin profesjonelle standard6) for å tekkes sin klient, retten eller tredjepart.

      2. Oppdrag

        1)En advokat må ikke2) påta seg oppdrag hvor advokatens personlige økonomiske interesser3) kan komme i konflikt med klientens interesser eller ha innflytelse på hans eller hennes frie og uavhengige stilling4) som advokat.

        En advokat må ikke gjøre seg økonomisk interessert i utfallet av et oppdrag ved at klientens krav eller en del av dette overtas av advokaten.5) Advokaten må ikke påta seg kausjon6) for klienten. En advokat som representerer egne økonomiske interesser, helt eller delvis, plikter7) å gjøre sine medkontrahenter og andre interesserte oppmerksom på dette.

      3. Uavhengighet

        1)En advokat må ikke organisere sin virksomhet på en måte som medfører at advokaten ikke fritt og uavhengig2) kan rådgi og bistå sine klienter eller slik at egen uavhengighet på annen måte3) blir svekket.

    2. Tillitsforhold

      Tillitsforhold1)

      I sin virksomhet er advokaten avhengig av tillit2) som bare kan oppnås når advokatens hederlighet og integritet3) er hevet over tvil.

    3. Fortrolighet

      Fortrolighet1)

      1. Taushetsplikt

        Det er av sentral betydning for advokatens virke at klienter og andre kan gi advokaten opplysninger som advokaten er forpliktet1) til ikke å meddele videre. Advokatens plikt til å behandle opplysningene fortrolig, er en nødvendig forutsetning for tillit, og er derfor en grunnleggende og overordnet rett og plikt for advokaten.

        Advokatens plikt til å bevare taushet om opplysninger han eller hun mottar, fremmer rettspleien så vel som klientens interesser og har derfor krav på en særlig beskyttelse2) fra statens side.

      2. Fortrolighetsplikt

        1)En advokat skal overholde den taushetsplikt som advokaten er pålagt gjennom lovgivningen.2)

        Opplysninger3) advokaten blir kjent med4) i sitt virke som advokat,5) må behandles fortrolig6) også når opplysningene ikke omfattes av den lovbestemte taushetsplikten.7)8) Plikten til fortrolighet er ikke tidsbegrenset.9)

      3. Medarbeidere

        Advokaten skal kreve at advokatfullmektiger, personale og enhver person1) som engasjeres i forbindelse med advokatvirksomheten, overholder den samme taushets- og fortrolighetsplikt.2)

    4. Advokatens reklame og forhold til media

      Advokatens reklame og forhold til media

      1. Reklame

        1)En advokats reklame skal i form og innhold være saklig og korrekt2) og følgelig ikke inneholde noe som er uriktig, misvisende eller villedende.3)

        Det er tillatt å fremheve ett eller flere fagfelt innenfor advokatvirksomheten under forutsetning av at advokaten har særskilt innsikt og erfaring innen vedkommende felt.4)

        Advokaten bør5) medvirke til å fremme objektiv informasjon om sitt yrke på en slik måte at dette kommer advokatprofesjonen og det rettssøkende publikum til gode.

      2. Uttalelser

        1)En advokat plikter ved enhver omtale av rettssaker å ta tilbørlig hensyn til partenes interesser2) og domstolens verdighet,3) herunder hindre faren for påvirkning av dommere, meddommere og vitner. Advokaten skal vise særskilt tilbakeholdenhet når det gjelder medieomtale av forestående eller verserende rettssaker der advokaten selv er eller har vært engasjert.

        I ethvert tilfelle der en advokat uttaler seg i en sak der vedkommende har eller har hatt oppdrag,4) må det gjøres uttrykkelig oppmerksom5) på dette.

  3. Forholdet til klienten

    1. Aksept, gjennomføring og avslutning av oppdrag

      Aksept, gjennomføring og avslutning av oppdrag

      1. Oppdrag

        1)En advokat må ikke påta seg2) oppdrag3) uten etter anmodning direkte fra klienten,4) fra en annen advokat på en klients vegne eller fra et kompetent organ.5)

        Påtar en advokat seg et oppdrag i tilknytning til en økonomisk transaksjon skal advokaten undersøke identiteten6) til klienten eller medhjelper som advokaten påtar seg oppdrag for.

      2. Råd og oppgaver

        1)En advokat skal gi råd2) til klienten og ivareta klientens interesser raskt,3) samvittighetsfullt og påpasselig.4) Advokaten er personlig ansvarlig5) for å utføre de oppgaver han eller hun påtar seg. Advokaten skal6) holde klienten underrettet7) om sakens gang.

      3. Ordninger

        1)En advokat skal søke å oppnå2) minnelige ordninger3) i den utstrekning klientens interesser4) tilsier det.

      4. Kapasitet og kompetanse

        1)En advokat skal ikke påta seg et oppdrag når advokaten vet eller bør vite at han eller hun mangler den nødvendige kompetanse. Dette gjelder likevel ikke hvis advokaten innen rimelig tid sørger for å skaffe seg den kunnskap2) eller innhente den kompetanse som er nødvendig for en faglig forsvarlig utførelse av oppdraget.3)

        En advokat bør ikke påta seg nye saker dersom øvrig arbeidsbelastning gjør at sakene ikke kan bli behandlet med rimelig hurtighet.4)

      5. Omkostninger

        1)Hvis omkostningene i forbindelse med et oppdrag må antas2) å bli uforholdsmessig høye3) i forhold til klientens økonomiske stilling eller de interesser saksforholdet gjelder, skal advokaten i tide4) gjøre klienten oppmerksom på dette. Før en advokat engasjerer en annen advokat, sakkyndig eller andre i anledning av et oppdrag bør5) klientens samtykke innhentes.

      6. Fullføre eller avslutte oppdrag

        1)En advokat som har påtatt seg et oppdrag, plikter å fullføre2) det hvis klienten ønsker dette,3) med mindre det viser seg:4)

        • at advokaten har fått feilaktige eller ufullstendige opplysninger5)
        • at klienten ikke vil følge advokatens råd i saken6)
        • at klienten ikke på anmodning betaler forskudd eller stiller sikkerhet for salær og omkostninger7)
        • at klienten ikke på anmodning betaler a konto-regning for utført arbeid og/eller påløpte omkostninger8)
        • at klienten forårsaker eller medvirker til offentliggjøring i strid med advokatens anmodning om å avstå fra slik offentliggjøring,9) eller
        • at det inntreffer slike omstendigheter at det ikke med rimelighet10) kan forlanges at advokaten fortsetter oppdraget.

        Før advokaten frasier seg et oppdrag, plikter han eller hun å utføre det som ikke kan utstå uten at klienten utsettes for rettstap.11)

      7. Dokumenter

        1)En advokat har rett til å nekte å utlevere dokumenter som advokaten har fått i sin besittelse i forbindelse med et oppdrag, så lenge klienten ikke har dekket advokatens utestående krav for utlegg og salær i vedkommende sak.2) Det gjelder likevel ikke når og så langt som tilbakeholdelsen vil medføre rettstap.3) Er kravet omtvistet4) kan Advokatnemndas leder eller den leder oppnevner, bestemme hvor stor del av kravet som skal dekkes, og at resten kan deponeres eller sikres på de betingelser vedkommende fastsetter.5)

      8. Frasi seg oppdrag

        1)En advokat skal frasi2) seg et oppdrag hvis advokaten får mistanke3) om at det omfatter en transaksjon som vil medføre hvitvasking av penger og klienten ikke er villig til å avstå4) fra å gjennomføre transaksjonen.

    2. Interessekonflikter

      Interessekonflikter1)

      1. Hovedregel

        (Hovedregel)

        En advokat skal ikke1) påta seg oppdrag hvis det som følge av oppdraget oppstår risiko2) for brudd på advokatens lojalitet og fortrolighet3) overfor klientene eller brudd på advokatens plikt til uavhengighet.4)

      2. Dobbeltrepresentasjon

        (Dobbeltrepresentasjon)1)

        I samme sak må ikke en advokat rådgi, representere eller handle på vegne av to eller flere klienter hvis det foreligger eller oppstår motstridende interesser2) mellom dem i saken eller det er en klar risiko3) for dette.4)

      3. Klientkollisjon

        (Klientkollisjon)1)

        En advokat kan bare ta oppdrag for en klient mot en av advokatens øvrige klienter2) dersom det må anses klart ubetenkelig3) som følge av oppdragenes forskjellige art4) eller type klient.5) Advokaten skal underrette oppdragsgiveren om forholdet.6)

      4. Oppdrag mot tidligere klient

        (Oppdrag mot tidligere klient)1)

        En advokat skal være varsom2) med å ta oppdrag mot en tidligere klient.3) 

        Advokaten skal avstå fra å påta seg oppdrag4) mot en tidligere klient dersom advokatens kjennskap5) til den tidligere klients forhold vil kunne brukes til urettmessig fordel for den nye klient eller medføre skade for den tidligere klient.

      5. Betydningen av klientens samtykke

        (Betydningen av klientens samtykke)1)

        Dersom en advokat ellers er avskåret2) fra å foreta handlinger eller aktiviteter for en eller flere klienter i henhold til dette punkt 3.2, skal dette bare gjelde i den utstrekning3) klienten eller klientene ikke har samtykket4) i at handlingen eller aktiviteten kan foretas.

        Selv om klientene gir samtykke, er advokaten likevel avskåret fra å handle dersom advokatens plikt til lojalitet eller fortrolighet overfor en klient eller advokatens plikt til uavhengighet derved blir brutt.5)

        Et samtykke fra klienten er bare gyldig dersom det er gitt på grunnlag av en henvendelse fra advokaten som gir klienten fullstendig og oppriktig opplysning6) om hva interessekonfliktproblemet består i.

        En advokat som med klientenes uttrykkelige7) samtykke opptrer som mekler eller voldgiftsdommer mellom to eller flere klienter med motstridende interesser, skal ikke anses for å overtre reglene i punkt 3.2. Dersom meklingen ikke fører til en løsning av tvisten, kan advokaten ved tvistens videre behandling8) ikke representere noen av partene.

      6. Reglenes anvendelse på fellesskap

        (Reglenes anvendelse på fellesskap)1)

        Driver en advokat virksomhet i selskap, kontorfellesskap eller lignende fellesskap,2) gjelder reglene i 3.2.1-3.2.5 om interessekonflikter for fellesskapet3) og alle dets deltakere.4)

    3. Salærberegning

      Salærberegning

      1. Klientinformasjon

        1)Klienten har krav2) på å få opplyst3) hvordan advokaten har beregnet sitt salær. Salæret4) skal stå i rimelig forhold5) til oppdraget og arbeidet som er utført av advokaten.

      2. Avtaleinngåelse

        1)En advokat må ikke inngå avtale med klienter eller andre om at advokaten skal motta salær beregnet som prosent eller andel av2) sakens resultat eller gjenstand,3) enten dette gjelder et pengebeløp eller annen form for vederlag.

        Unntak fra denne regel kan bare finne sted i de tilfeller der lovgivningen eller offentlige forskrifter hjemler4) slik adgang.

      3. Avtale i form av aksjer

        1)En advokat må ikke inngå2) avtale med klienter eller andre om at advokaten skal motta salær i form av aksjer eller andre eierandeler i selskap3) hvor aksjenes eller andelenes verdi vil bli påvirket4) av resultatet i saken.5) Heller ikke i andre tilfeller må det inngås avtale om en slik oppgjørsform hvis dette vil kunne påvirke advokatens frie og uavhengige stilling6) under utførelsen av oppdraget.

      4. Forskuddsbetaling

        1)Hvis en advokat krever forskuddsbetaling2) av salær og/eller utlegg, må slik betaling ikke overstige det beløpet som etter rimelig skjønn vil kunne medgå3) til å dekke salær og utlegg.

    4. Rettshjelpsordninger

      Rettshjelpsordninger1)

      En advokat plikter2) å opplyse3) sin klient om eksisterende muligheter for offentlig rettshjelp4) og rettshjelpforsikring.5)

    5. Klientmidler

      Klientmidler1)

      Klientmidler skal behandles2) i henhold til Justisdepartementets forskrift om behandling av betrodde midler.3)

      En advokat som blir bedt om å forvalte midler, skal ikke motta eller håndtere midler som ikke har en navngitt kilde.4)

    6. Ansvarsforsikring for advokaten

      Ansvarsforsikring for advokaten1)

      Advokaten skal2) til enhver tid være ansvarsforsikret3) mot erstatningskrav som retter seg mot hans eller hennes yrkesutøvelse under hensyn til virksomhetens art og omfang.4)

  4. Advokatens forhold til domstolene og andre konfliktløsende organer

    1. Opptreden overfor retten

      Opptreden overfor retten1)

      En advokat skal opptre korrekt2) i henhold til prosesslovgivningen. Advokaten skal vise retten respekt og høflighet, men samtidig forsvare sin klients interesser ærlig, uten frykt og uten hensyn til egne interesser eller konsekvenser for seg eller andre. Advokaten har både rett og plikt til å utøve kritikk3) av retten i en sømmelig form.

    2. Rettferdig rettergang

      Rettferdig rettergang1)

      Enhver sak skal opplyses2) ved åpen og saklig bevisførsel og ved prosedyre for den samlede rett. Advokaten må ikke på noen måte søke å påvirke3) rettens medlemmer underhånden.

      En advokat skal ikke bevisst gi uriktige eller villedende opplysninger4) til retten.

    3. Aktiv innsats

      Aktiv innsats1)

      En advokat plikter2) å sette seg ordentlig inn i saken og drive denne med den omsorg og det tempo som god prosesskikk3) tilsier. Forespørsler, anmodninger og pålegg fra retten skal besvares uten unødig opphold.

    4. Forsvarlig oppdragsmengde

      Forsvarlig oppdragsmengde1)

      En advokat bør påse at oppdragsmengden ikke utvikler seg slik at det hindrer advokaten i å oppfylle et rimelig2) krav til tempo under saksforberedelse, eller til å kunne ta berammelse av rettsmøter i løpende saker.

    5. Forlikstilbud

      Forlikstilbud1)

      En advokat må i en prosess2) ikke3) uten motpartens samtykke påberope seg forlikstilbud4) som er fremsatt5) av motparten eller dennes advokat, eller nevne at disse har sagt seg villig til å forlike saken.6) Dette gjelder enten motparten eller dennes advokat har tatt slikt forbehold eller ikke.

      En advokat har alltid adgang til å påberope seg forlikstilbud som advokaten selv har fremsatt,7) hvis det ikke er sluttet avtale om noe annet. Forutsetningen er likevel at egne forlikstilbud fremsettes i en slik form at eventuelle forlikstilbud fra motparten eller dennes advokat ikke røpes.

    6. Forhold til vitner og sakkyndige mv.

      Forhold til vitner og sakkyndige mv.1)

      En advokat har adgang til å henvende seg til enhver2) som kan tenkes å ha opplysninger å gi av betydning for en sak, uansett om vedkommende allerede er oppgitt av motparten som vitne.3) Gjelder det vitner som har særlig tilknytning4) til motparten, bør henvendelse5) ikke skje uten at motpartens advokat er varslet på forhånd.

      I sivil tvist bør6) henvendelse til oppnevnt sakkyndig skje gjennom retten. Direkte henvendelse7) kan likevel skje hvis det etter forholdene er ubetenkelig og en henvendelse gjennom retten byr på vanskeligheter. Retten og motparten må i så fall samtidig underrettes om henvendelsen og må også meddeles svaret.

    7. Saker hvor advokaten kan bli ført som vitne

      Saker hvor advokaten kan bli ført som vitne1)

      En advokat bør2) vise varsomhet3) med å motta verv som prosessfullmektig i en sak hvor det på forhånd må anses sannsynlig4) at advokaten vil kunne bli ført som vitne i saken.

    8. Voldgiftsrett og andre konfliktløsende organer

      Voldgiftsrett og andre konfliktløsende organer1)

      Reglene om advokatenes forhold til domstolene i 4.1 til 4.62) gjelder tilsvarende så langt de passer i sak for voldgiftsrett og andre konfliktløsende organer.3)

  5. Forholdet mellom advokater

    1. Kollegial tillit

      Kollegial tillit1)

      Kollegial tillit og samarbeid2) mellom advokater er nødvendig så vel i klientenes interesse som for å unngå unødige tvister.

      Overfor kolleger3) skal en advokat alltid opptre med den hensynsfullhet og imøtekommenhet4) som er forenlig5) med klientens interesse.

    2. Henvisningshonorar

      Henvisningshonorar1)

      En advokat skal verken av advokater eller andre kreve eller motta noen form for honorar eller vederlag for å henvise eller anbefale2) en klient. Advokaten skal heller ikke betale noen form for honorar3) eller vederlag for å få henvist4) en klient til seg.

    3. Henvendelser til motpart

      Henvendelser til motpart1)

      En advokat skal ikke henvende seg direkte2) til motparten3) når denne er representert ved advokat i den sak henvendelsen gjelder, uten at sterke grunner4) taler for det og det ikke har vært mulig å få kontakt5) med advokaten. Motpartens advokat skal snarest orienteres om henvendelsen og grunnen til den.6)

    4. Tvist mellom advokater

      Tvist mellom advokater1)

      Hvis en advokat finner at en kollega har handlet i strid med Regler for god advokatskikk, skal advokaten gjøre kollegaen oppmerksom2) på dette. Kritikk av kollegers arbeid må være saklig og korrekt.3) Tvister mellom advokater4) av yrkesmessig karakter5) bør søkes løst i minnelighet.6) Rettssak om forhold som nevnt ovenfor mot utenlandsk kollega bør ikke innledes før de respektive advokatorganisasjonene er blitt orientert og har hatt mulighet for å bidra til en løsning av tvisten.7)

    5. Utilbørlig påvirkning

      Utilbørlig påvirkning1)

      En advokat må ikke reise spørsmål2) om ansvar3) for en kollega, for derved å søke å påvirke4) kollegaens forsvarlige ivaretakelse5) av klientens interesser.

    6. Opplæring

      Opplæring1)

      For å opprettholde og styrke advokatprofesjonens faglige og etiske standard plikter en advokat å sørge for at advokatens ansatte2) får nødvendig opplæring og utviklingsmuligheter.

    7. Advokatfullmektig

      Advokatfullmektig1)

      Mellom advokat og advokatfullmektig skal det være et reelt ansettelsesforhold.2) Advokatfullmektigen skal arbeide på prinsipalens kontor.3) Det skal foreligge et skriftlig kontraktsforhold4) hvor advokatfullmektigen blant annet sikres en fast rimelig avlønning.5) Prinsipalen må føre tilsyn med advokatfullmektigens virksomhet, og sørge for at vedkommende får forsvarlig veiledning6) i sitt arbeid.

    8. Skifte av advokat

      Skifte av advokat1)

      En advokat som engasjeres for å representere en klient til erstatning for en annen advokat i en bestemt sak, skal påse at klienten har underrettet den andre advokaten om dette, eventuelt selv gi slik underretning.2) Dersom klientens interesser krever at det iverksettes hastetiltak, må slik underretning skje snarest mulig etter at slike tiltak er truffet.

    9. Ansvar for honorar til utenlandsk advokat

      Ansvar for honorar til utenlandsk advokat1)

      Når en advokat selv engasjerer en utenlandsk advokat2) til en bestemt sak eller søker dennes råd, blir advokaten personlig forpliktet, selv om klienten er insolvent, til å betale den utenlandske advokats honorar og utlegg. Advokatene kan imidlertid ved engasjementets begynnelse avtale særordninger i slike saker. Dessuten kan den advokat som har engasjert en annen, til enhver tid begrense sitt personlige ansvar til størrelsen av det honorar og utlegg som er påløpt frem til det tidspunkt advokaten meddeler den andre advokat at han eller hun ikke lenger påtar seg ansvar.

      Et slikt ansvar gjelder ikke i de tilfeller advokaten begrenser seg til å anbefale en annen advokat eller til å introdusere advokaten for klienten.

  6. Regler for advokatvirksomhet over landegrensene

    1. Forholdet til CCBE Code of Conduct

      Forholdet til CCBE Code of Conduct1)

      En norsk advokat som driver advokatvirksomhet over landegrensene innenfor EØS-området, er bundet av CCBE Code of Conduct.2)

Til toppen